17
Konin kaa
Anno Hofma, eigenaar van De Kaaswaag
in Assen, heeft een passie voor wijnen en
delicatessen. Regelmatig gaat hij op reis om in
binnen- en buitenland het neusje van de zalm
voor zijn klanten op te sporen. In DeVaart.nu
schrijft hij over zijn reizen. Ditmaal ging de
reis naar Strassbourg.
De Kaaswaag
Het wijn-, kaas- en
porthuis van Assen e.o.
Singelpassage 20
9401 JC Assen
0592 - 311154
Anno Hofma
Mensen zeggen weleens dat ik verliefd kijk als
ik het over deze kaas heb. Eigenlijk geloof ik
dat graag. Want eerlijk is eerlijk, de kaas waar
ik u nu over ga vertellen is om verliefd op te
worden. Wat zeg ik, is om van te houden!
Xavier David is een affineur, een man die de
mooiste kazen in Frankrijk opkoopt en ze in
de juiste regio laat rijpen, onder de volmaakte
omstandigheden wat betreft temperatuur en
luchtvochtigheid. Hij doet dat tot ze perfect
zijn, waarna ze uitgeleverd worden. Daarna
moeten ze binnen tien dagen verkocht
worden. Ze zijn te koop in Hamburg, Boston,
Londen (bij Harrod’s), Berlijn (KaDeWe) en…
in Assen! De Kaaswaag is in Noord-Nederland
de enige plek waar ze verkocht worden. Sinds
eind oktober heb ik
de kazen in mijn assortiment.
Alle kazen worden van rauwe melk gemaakt
(
au lait cru
) en hebben het AOP-keurmerk:
Appellation d’Origine Protégée
. Het hele
assortiment is bij ons verkrijgbaar, van
camembert, roquefort en truffelbrie tot de
Munster
,
Comté
en
Saint Marcellin
.
Ook een fantastische kaas is de Morbier.
Die bestaat uit twee lagen, de onderste is
van ochtendmelk gemaakt, de bovenste van
avondmelk. Daar tussenin zit dun een laagje as
van verbrande wijnranken, zodat er geen korst
op de onderlaag komt. Een superkaas! En zo
kan ik nog wel even doorgaan. Ik zou zeggen:
kom proeven en ik weet zeker
dat u overtuigd zult zijn. Stuk voor stuk zijn
het kwaliteitskazen, met mooie, ronde en
complexe smaken.
Meer weten? Op
lees je alles!
Nieuwjaarsactie
Maak in het nieuwe jaar gebruik van het starterspakket
Ponyrijden voor kinderen
. Kinderen vanaf 5 jaar leren spelenderwijs
ponyrijden en hun pony verzorgen. De lessen zijn op woensdagmid-
dag om 15.30 uur en starten op 8 januari 2014.
De kosten bedragen 75 euro voor het eerste kwartaal.
Kijk op de website voor meer informatie.
Geef je snel op, want vol = vol!
Agenda
23 december, 19.00-20.00 uur: Paardendisco
24 december: Ponyverwendag
5 januari, 11.00-13.00 uur: Nieuwjaarsbuitenrit
met na afloop warme chocolademelk
Met een pony het nieuwe jaar in!
Kijk op de website voor meer informatie en opgave.
Welk idee zit er achter De Buurman?
“Een plek waar je ongedwongen koffie of thee kunt drinken met een lekker
stuk taart erbij. Waar je op je gemak de krant kunt lezen, kunt ‘thuiswerken’ en
waar je je dus ook thuisvoelt. In Amsterdam, waar ik vandaan kom, zie je dit
‘huiskamerconcept’ al vaker, in Assen was zoiets er nog niet.“
Je had al horeca-ervaring?
“Jazeker. Ik heb de hotelschool gedaan en daarna 13 jaar in de horeca gewerkt.
Vervolgens heb ik architectuur gestudeerd en heb ik 6 jaar een eigen bedrijf
gehad. Nu komt het heel mooi samen. Ook dat ik al langer voor anderen taarten
bak, via lekkersbijdekoffie.nl. Voor De Buurman bak ik ze hier ter plekke. Daarbij
maak ik gebruik van biologische producten uit de omgeving. Het taartenaanbod
wisselt. Momenteel kunnen klanten kiezen uit appelperentaart, chocoladetaart
en boterkoek. Of ze proeven van alles een stukje. Er is ook paleotaart: gluten-,
lactose- en suikervrij.”
Het ziet eruit alsof je hier al heel lang zit. Hoe heb je dat gedaan?
“Door kleurgebruik en materialen. Verder heb ik het pand bijna helemaal leeg
gebroken en heb ik de muur aan de achterzijde weggehaald die voor een raam
gebouwd was. Daar staat nu een leestafel. Ook zie je veel planten. Ik heb het
heel bewust ruim opgezet. Bij elke tafel zit een
stopcontact voor je laptop en natuurlijk is er wifi.
De Buurman is ook een plek voor kunstenaars
om te exposeren. Iedere zes weken wisselt de
expositie.”
Uniek is het concept ‘Bring your own lunch’. Leg uit!
“Je mag hier je eigen lunch meenemen. Of dat nu je broodjes van huis zijn of iets wat je
ergens anders gekocht hebt. Het drinken erbij bestel je dan hier. Je kunt zo lang blijven als
je wilt.”
Het ruikt er heerlijk, het is er gezellig en de koffie is heerlijk. Om van de verrukkelijk taart nog
maar te zwijgen. We hebben het over De Buurman, de nieuwste en misschien wel lekkerste koffie-
(en thee-) gelegenheid in Assen. Eigenaar Erwin van den Berg brengt hierin zijn twee passies samen:
horeca en architectuur. Tijd om nader kennis te maken.
Tekst: Tasty Text
Fotografie: Foto DV
De Buurman | Singelpassage 7 | 9401 JB Assen | Geopend van di t/m za 10.00 - 18.00 uur
facebook.com/
debuurmanvanassen
Koffi , the e taar b D Buurma